Na návšteve u Priateľov

Seriáloví Priatelia prirástli k srdu mnohým z nás. A nemožno sa ani čudovať - obľúbená šestica Newyorčanom s nami denne zdieľala svoje veľké životné momenty a bavila nás svojimi legendárnymi hláškami i vtipnými (niekedy až bizarnými) zápletkami. Ak patríš k fanúšikom tejto newyorskej partičky, určite čítaj ďalej, pretože sme si pre teba pripravili výber filmových lokalít spájajúcich sa práve so seriálom Friends. Pokiaľ si ešte neprešiel naše predchádzajúce výbery filmových miest, určite dožeň zameškané a navštív s nami magický Rokfort alebo sa poď pozrieť domov ku Kevinovi.

A teraz späť k Priateľom. Pokiaľ si čakal, že ti prezradíme presne súradnice najikonickejších miest seriálu, medzi ktoré patrí fontána z úvodnej zvučky, byty hlavných hrdinov či známa kaviareň Central Perk, asi ťa budeme musieť hneď na úvod sklamať - všetky tieto miesta sú fiktívne a sú len výsledkom vynikajúcej práce tvorcov seriálu. Väčšina záberov vznikla vo filmových štúdiách, a to dokonca aj epizóda z mesta hriechu s názvom "O výlete do Las Vegas". My ti však ukážeme dve lokality, ktoré sú skutočné a prenesú ťa priamo do sveta Priateľov. No a nezabudni ich počas svojej najbližšej návštevy USA navštíviť aj osobne ;))

FOTO: Instagram @mar.tinkaa FOTO: Instagram @mar.tinkaa
 

Friends Apartment Building

Za našou bývalou waťáčkou Maťkou sa nachádza apartmánový dom, kde sa odohrávali všetky životné zápletky seriálových Priateľov. Friends Apartment Building patrí aj dnes k obľúbeným zastávkam nadšencov, pre ktorých je New York doslova výkladnou skriňou seriálových kulís. A hoci väčšina záberov z Priateľov vznikla v seriálových štúdiách Warner Bros. v Kalifornii, exteriérové zábery sa natáčali na 90 Bedford Street v Greenwich Village, kde podľa seriálu obľúbená šestica žila.

Reality check: V oblasti Greenwich Village, v ktorej sa Friends Apartment Building nachádza, sú náklady na prenájom doslova astronomické. Ak si chceš v tejto newyorskej lokalite prenajať obyčajný menší apartmán, mesačný nájom ťa vyjde približne 3500 dolárov. Mnohí fanúšikovia preto už počas vysielania Priateľov poznamenali, že by bolo nemožné dovoliť si byt, v ktorom hlavné postavy bývali, len za 300 dolárov mesačne, ako sa uvádza v seriáli, dokonca ani v 90. rokoch.

The Friends Experience

FOTO: Instagram @friendstheexperience FOTO: Instagram @friendstheexperience

Prejdi sa po Monicinom apartmáne, zahraj si stolný futbal u Joeyho alebo si daj šálku kávy v slávnom Central Perku a poleňoš si pritom na legendárnom oranžovom gauči. Pre všetkých ultra fanúšikov seriálu máme tip na miesto, ktoré by nemalo chýbať vo vašom bucket liste filmových miest Ameriky. V Spojených štátoch nedávno sprístupnili špeciálnu atrakciu s názvom The Friends Experience. Aktuálne si tento autentický zážitok môžeš vychutnať v Seattli, NYC a vo Philly. Pokiaľ si vyberieš expozíciu v New Yorku, atrakcia sa nachádza na Manhattane v susedstve Gramercy – na 130 East a 23rd Street, na rohu Lexington Avenue. V New Yorku je v budove pre záujemcov otvorená aj ikonická seriálová kaviareň Central Perk. Nájdeš tu okrem seriálových rekvizít aj menu s položkami inšpirovanými hlavnými postavami. 

Za štandardné vstupné zaplatíš okolo 50 USD. Vybrať si však môžeš aj Premium verziu, v ktorej máš okrem obhliadky aj bonusový Friends merch. Lístky odporúčame kupovať online a v predstihu a rovnako si sleduj aj otváracie hodiny, aby si si svoj veľký seriálový zážitok vychutnal bez starostí a čakania v radoch.

FOTO: IG @friendstheexperience

No a my sme si istí, že potulky po lokalitách zo seriálu Friends sú ešte lepšie s dobrými kamošmi po boku. Zober preto svojich parťákov, vydajte sa za veľkú mláku a choďte si pod apartmánový dom seriálových Priateľov spoločne zanôtiť legendárne: I´ll be there for yoooou :))

Objav americké zákutia

New York, Miami, Los Angeles či Las Vegas? A čo takto Grand Canyon či Yellowstone? Či už si mestský typ alebo preferuješ čarovnú prírodu, za veľkou mlákou nájdeš všetko, po čom tvoja cestovateľská duša túži.

Viac info