Vitajte na Rokforte!

Chceš ísť do Rokfortu, no stále čakáš sovu a oficiálny list so svojím menom? Na to, aby si sa prešiel po najslávnejšej čarodejníckej škole už nepotrebuješ korešpondencie z Rokfortu. Stačí ti počas najbližšieho amerického leta navštíviť niektorý z tematických parkov Universal Studios a na deň sa presunúť do sveta kúziel, mágie a čarovných tvorov.

FOTO: Adriana Petreková FOTO: Adriana Petreková

Universal Studios Hollywood

Universal Studios Hollywood ti v časti The Wizarding World of Harry Potter ponúka všetko, po čom tvoja čarodejnícka duša prahne. Vyber si prútik u Ollivanderovcov, zver svoj osud triediacemu klobúku, navštív Hagridov dom, ktorý stráži bájny Hrdozobec, osviež sa U troch metiel slávnym maslovým ležiakom a nenechaj si ujsť ani jedinečné predstavenie študentov zo škôl trojčarodejníckeho turnaja. 

Magické atrakcie, ktoré nájdeš v Universal Studios Hollywood:

  • Čarodejnícka dedinka Rokville
  • Rokfortský hrad - so všetkým, čo k nemu patrí, vrátane ikonických miestností, tried či rekvizít, ktoré poznáš z čarodejníckych filmov.
  • Tematické horské dráhy (Harry Potter and the Forbidden Journey a Flight of the Hippogriff)
  • Známe čarodejnícke podniky: U troch metiel a Hogs Head pub
  • Obchody: U Ollivanderovcov, Medové labky, Zonko a mnohé ďalšie


V Universal Studios Hollywood ťa okrem časti venovanej Harrymu Potterovi čakajú aj ďalšie zaujímavé miesta a atrakcie známe z kultových filmov. Ceny vstupeniek závisia od sezóny, no vo všeobecnosti jednodňový lístok, tzv. 1-day General Admission začína na sume 109 USD a za dvojdňový zaplatíš od 149 USD. Lístky rozhodne odporúčame kupovať vopred online, vyhneš sa tak radom a svoj vstup si vybavíš z pohodlia domova. Vstupenky nájdeš na oficiálnej stránke Universal Studios Hollywood TU.

Universal Orlando Resort

Universal Studios Hollywood nie je jediné miesto, kde ožívajú legendárne miesta z Harryho Pottera. Nadšenci mágie, ktorí sa počas waťáckeho leta 2023 budú túlať po východe USA, majú skvelú možnosť navštíviť ďalší tematický park venovaný čarodejníckej ságe – a to vo floridskom Orlande. Potterovský svet nájdeš v dvoch častiach parku - v Island of Adventure a v časti Universal Studios. Hádaš správne, keďže je Wizarding World v Orlande rozdelený do dvoch parkov, čaká ťa dvojnásobná dávka magických atrakcií a známych čarodejníckych miest.

FOTO: Instagram @universalorlando FOTO: Instagram @universalorlando

Zaži na vlastnej koži útek z najstráženejšej banky sveta, legendárnej Gringottbanky, nazri do výkladov Šikmej uličky, zajazdi si na Hagridovom vzdušnom motocykli alebo navštív King´s Cross Station a ikonické nástupište 9 3/4, kde ťa už bude čakať pripravený Rokfortský Express. Tu sa však naša cesta nekončí. Nasadni a naplno si uži nezabudnuteľnú cestu čarodejníckym vlakom so všetkým, čo k tomu patrí – úprimne však veríme, že si k tebe do kupé prisadnú len milí čarodejnícki spolucestujúci a nie zlovestní dementori ako vo Väzňovi z Azkabanu.

Magické atrakcie, ktoré nájdeš v Universal Orlando Resort:

Park Island of Adventure 

  • Čarodejnícka dedinka Rokville
  • Rokfort - ikonický hrad a v ňom, rovnako ako v hollywoodskej verzii, ukážka miestností či rekvizít, ktoré poznáš z čarodejníckych filmov.
  • Tematické horské dráhy - aj tu nájdeš jazdy Harry Potter and the Forbidden Journey a Flight of the Hippogriff, okrem nich si môžeš zajazdiť aj na horskej dráhe v štýle Hagridovho motocykla - Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure roller coaster
  • Známe čarodejnícke podniky: U troch metiel a Hogs Head pub
  • Obchody: U Ollivanderovcov, Medové labky, Zonko a mnohé ďalšie
  • Rokville Station, kde ťa čaká slávny Rokfortský Expres, ktorý premáva medzi parkmi Island of Adventure a Universal Studios. 

Park Universal Studios

  • Šikmá ulička
  • Gringottbanka a horská dráha Harry Potter and the Escape from Gringotts
  • Zašitá ulička (Knockturn Alley)
  • Rytiersky autobus (The knight bus)
  • Grimmauldovo námestie 12 - magická budova sídla Fénixovho rádu
  • Deravý kotlík 
  • Zmrzlináreň Fortescue's Ice Cream Parlour
  • Obchody: Madam Malkins´, Weasleys´ Wizard Wheezes, Borgin & Burkes a mnohé ďalšie. 
  • King´s Cross Station, kde ťa opäť čaká Rokfortský Expres, ktorý premáva medzi parkmi. 

Ako sme už spomenuli vyššie, potterovské atrakcie sú v Orlande rozdelené do dvoch parkov, takže pokiaľ budeš chceš vidieť všetky z nich, budeš si musieť zakúpiť tzv. Park-to-Park ticket. Ten ti umožní premiestňovať sa Rokfortským Expresom medzi oboma parkmi. Cena jednodňovej Park-to-Park vstupenky začína na 164 USD. Pokiaľ patríš ku skalným fanúšikom Harryho Pottera, určite odporúčame pre komplexný zážitok navštíviť oba parky. Pokiaľ sa ti však cena vstupenky bude zdať "too much", kúpiť si môžeš aj jednodňovú vstupenku len do jedného z parkov. Jej cena je od 109 USD. 

Ak chceš zažiť atmosféru parku do detailov a okrem častí venovaných Harrymu Potterovi sa rozhodneš vyskúšať aj ďalšie filmové atrakcie orlandského Universal Resortu, dobrou voľbou je aj dvojdňový lístok. Jeho cena závisí od tebou zvolených kombinácií parkov a aj od toho, či chceš pendlovať medzi parkmi počas jedného dňa, alebo si necháš každý park na iný deň. Ceny vstupeniek nájdeš TU. Pokiaľ si trúfaš obehať všetky atrakcie parku počas jedného dňa, odporúčame prísť počas týždňa - cez víkendy a sviatky sa priprav na väčšiu koncentráciu turistov a dlhšie čakačky na jednotlivé atrakcie. Občas môžeš vystihnúť aj dobrú promo akciu na vstupenky, preto odporúčame v dostatočnom časovom predstihu sledovať oficiálnu stránku parku. 

FOTO: Veronika Benkovská FOTO: Veronika Benkovská

Či už sa rozhodneš navštíviť čarodejnícky tematický park na východe alebo západe USA (prípadne vyskúšaš obidva), veríme, že si svoj pobyt v Universal svete mágie a kúziel naplno užiješ ;))

FOTO: Adriana Petreková, oficiálna stránka Universal Studios Hollywood, oficiálna stránka Universal Orlando Resort


Objav americké zákutia

New York, Miami, Los Angeles či Las Vegas? A čo takto Grand Canyon či Yellowstone? Či už si mestský typ alebo preferuješ čarovnú prírodu, za veľkou mlákou nájdeš všetko, po čom tvoja cestovateľská duša túži.

Viac info