Po stopách Kevina

Jedným z filmov, ktoré patria do povinnej výbavy každého vianočného filmového maniaka, je jednoznačne klasika klasík – Home Alone. Príbeh Kevina, ktorého rodina omylom zabudla na Vianoce doma, je súčasťou vianočného programu miliónov ľudí po celom svete aj dnes, 32 rokov od filmového uvedenia prvej časti. Pokračovanie Kevinovho príbehu sa navyše odohráva v našom milovanom New Yorku, preto je jasné, že my v CKM sme veľkými fanúšikmi oboch častí ;))

New York je láska. Keď vám vyjde príjemne mrazivé a slnečné počasie, je to láska na druhú. New York je láska. Keď vám vyjde príjemne mrazivé a slnečné počasie, je to láska na druhú.

A Kevina máme radi až tak veľmi, že sme sa rozhodli na známe filmové lokality z Home Alone 2 pozrieť aj zblízka. Počas našej decembrovej návštevy New Yorku sme sa zastavili na miestach, ktoré navštívil aj samotný Kevin v Home Alone 2, no aj na miestach, ktoré pre svoj nabitý program s dlhoprstými banditmi, nestihol.

Central Park

K „must see“ miestam NYC za každého ročného obdobia určite patrí Central Park. Keďže ideme po stopách Kevina, túto zastávku sme nemohli vynechať. Zábery z Central Parku sa v Home Alone 2 objavili hneď niekoľkokrát. Je to taktiež miesto, kde Kevin stretáva „Pigeon Lady“, záhadnú ženu obklopenú holubmi, ktorá mu spočiatku naháňa strach, no neskôr sa s ňou spriatelí. My sme síce nezažili Central Park s bielou posýpkou, no vždy, keď v New Yorku poriadne nasneží, sa lúky parku zaplnia bežkármi a na svoje si prídu aj fanúšikovia sánkovačiek. Veľmi populárne je v zimných mesiacoch aj klzisko.

Stále sme v Central Parku a v pokračujeme po stopách Kevina. Posúvame sa však o kúsok ďalej, k Bethesda Terrace. Presne na tomto mieste Kevin unikol dlhoprstým banditom tak, že sa ukryl do kufríka za konským záprahom. My sme, našťastie, pred žiadnymi zloduchmi neutekali, tak sme si to tu mohli vychutnať s úsmevom na tvári.

Hotel Plaza

Z Central Parku prechádzame k blízko stojacemu Hotelu Plaza. Najznámejší newyorský hotel zrejme netreba veľmi predstavovať. Tu Kevin s radosťou užíval všetky hotelové pôžitky za tatkovu kreditku – v izbe č. 411 i mimo nej. 


Vedeli ste, že...?

Počas natáčania filmu bol majiteľom hotela Plaza Donald Trump. Ten dovolil štábu použiť zábery z hotela, no umožnil im nakrúcať len v priestoroch lobby a jeho podmienkou zároveň bolo, aby si vo filme aj zahral. To mu tvorcovia splnili a Trump tak mohol podať svoj životný herecký výkon a poradiť Kevinovi cestu k recepcii.

Kevin a Donald Trump v hoteli Plaza. Foto: 20th Century Fox Kevin a Donald Trump v hoteli Plaza. Foto: 20th Century Fox


Pre mega fanúšikov Kevina máme jednu zaujímavosť – hotel Plaza ponúka pre svojich hostí špeciálny Home Alone balíček, ktorý zahŕňa newyorskú jazdu v limuzíne so zastávkami na miestach, ktoré sa objavili vo filme. Nesme chýbať ani Kevinova obľúbená syrová pizza či nádielka zmrzliny na izbe.

Radio City Music Hall

Ďalšou zastávkou, ktorú sme mali s Kevinom spoločnú, bola známa Radio City Music Hall. Scéna sa vo filme objavuje krátko po tom, čo sa Kevin na newyorskom letisku od zamestnankyne aeroliniek dozvedá, že vianočné sviatky nebude oslavovať s rodinou pod floridskými palmami, ale v ikonickom New York City ;))

Foto: Andrea David / mediadrumimages.com Foto: Andrea David / mediadrumimages.com

Okolie budovy v priedvianočnom čase zdobí nápaditá výzdoba.

V Radio City Music Hall sa každoročne konajú tradičné vianočné predstavenia. Medzi najobľúbenejšie patrí šou The Radio City Spectacular, počas ktorej si diváci môžu užiť vystúpenie známej tanečnej skupiny The Rockettes. Tradícia tohto predstavenia v Radio City Music Hall trvá už od roku 1931.

Rockefeller Center

Miesto, kde sa Kevin na konci filmu stretáva so svojou mamou a kam sme sa my počas nášho tripu vracali hneď niekoľkokrát. Rockefellerovo centrum, veľké obchodné centrum s 19 budovami má počas vianočného obdobia neobyčajné čaro. Najväčšiu zásluhu na tom má, samozrejme, vianočný stromček, ktorý patrí medzi najväčšie (a podľa nás rozhodne aj najkrajšie) na svete.

Kevin so svojou mamou pred najkrajším stromčekom v NYC. Foto: 20th Century Fox Kevin so svojou mamou pred najkrajším stromčekom v NYC. Foto: 20th Century Fox

Každý deň sme sa tu zastavili a vždy sme pri stromčeku zažili inú atmosféru, pretože jej náboj sa, najmä vďaka davom ľudí, počas dňa mení. Jednoznačne najlepšie rozhodnutie sme spravili, keď sme prišli pred siedmou ráno. Pri stromčeku nebol takmer nik a my sme si mohli jeho krásu s 50-tisíc farebnými svetielkami užiť naozaj dosýta. Tak ako Kevin v Home Alone.

Vedeli ste, že stromčekovú tradíciu odštartovali v roku 1931 pracovníci z Rockefellerovho centra? Tí dali pred sviatkami dokopy peniaze a kúpili si svoj vlastný „firemný“ vianočný stromček. Muži vtedy ozdobili 20 metrov vysokú jedľu podomácky vyrobenými girlandami. Rockefellerovo centrum sa o dva roky neskôr rozhodlo urobiť z vianočného stromčeka každoročnú tradíciu a v roku 1933 usporiadalo vôbec prvý ceremoniál rozsvietenia stromčeka. Odvtedy túto jedinečnú newyorskú ikonu každoročne obdivujú tisíce domácich aj turistov. Ako každý rok, aj počas našej návštevy zdobilo stromček vyše 50 000 LED svetiel a veľká krištáľová hviezda vážiaca viac ako 400 kilogramov. Vyrobila ju spoločnosť Swarowski Crystal.

Súčasťou vianočného Rockefellerovho centra je aj ľadové klzisko, ktoré bolo prvýkrát sprístupnené v roku 1936. Na klzisku sa v Home Alone 2 „pošmýkal“ aj Kevin. Toto miesto navštívil po tom, ako sa mu podarilo zbaviť dlhoprstých banditov.

A na záver dve bonusové lokality...

Duncanovo kráľovstvo hračiek

Ak ste si mysleli, že hračkárstvo, ktoré chceli dlhoprstí banditi vykradnúť počas Štedrého večera, skutočne existuje a nachádza sa v New Yorku, zrejme vás budeme musieť sklamať. Zábery Duncanovho hračkárstva totiž pochádzajú zo Chicaga a exteriér obchodu je v skutočnosti Rookery Building – známa chicagská historická pamiatka, ktorá sa okrem Home Alone objavila napríklad aj vo filme The Untouchables. Zaujímavosťou je, že Duncanovo kráľovstvo hračiek (Duncan's Toy Chest) bolo pomenované po producentovi filmu Duncanovi Hendersonovi.

Duncanovo kráľovstvo hračiek. Foto: 20th Century Fox Duncanovo kráľovstvo hračiek. Foto: 20th Century Fox

Dom McCallisterovcov

Dom McCallisterovcov sa síce tiež nenachádza v New Yorku a ani v jeho blízkom okolí, no aj dnes patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám. Nachádza sa na adrese 671 Lincoln Avenue v mestečku Winnetka v štáte Illinois. Rodina, ktorej dom patrí, ho v minulosti ponúkala na prenájom aj na Airbnb. Nevieme, ako vy, ale my by sme tento zážitok určite brali - veď kto by nechcel stráviť noc u slávnych McCallisterovcoch? 

Hoci sa všetky tieto lokality spájajú s notoricky známym vianočným filmom, rozhodne ich odporúčame navštíviť bez ohľadu na ročné obdobie. Sme si totiž istí, že aj samotný Kevin by newyorské miesta určite ocenil aj počas letných dní ;))

Objav americké zákutia

New York, Miami, Los Angeles či Las Vegas? A čo takto Grand Canyon či Yellowstone? Či už si mestský typ alebo preferuješ čarovnú prírodu, za veľkou mlákou nájdeš všetko, po čom tvoja cestovateľská duša túži.

Viac info